Maus



Featured Video Play Icon

Er zijn van die boeken, die moet je gewoon gelezen hebben. Maus is zo’n boek. Al een tijd stond dit werk op mijn verlanglijstje en toevallig las ik dat De Bezige Bij dit boek opnieuw uitbracht, was dat een mooie gelegenheid.

Nu valt er ontzettend veel te vertellen. Mijn vlog doet geen recht aan dit boek, maar het zal me waarschijnlijk ook niet lukken in 5-10 minuten een volledig beeld van dit werk te geven.

Maus is het verhaal van Vladek Spiegelman, een Poolse Jood, die de Holocaust overleefde. Zijn verhaal is opgetekend door Art Spiegelman, zijn zoon. Het is een mix tussen biografie en autobiografie, omdat Art niet alleen het verhaal van zijn vader in beeld brengt, maar feitelijk ook hoe het boek tot stand is gekomen en hoe de verhouding met zijn vader was.

Mocht je dat nog niet gezien hebben, ook de vorm van het verhaal is bijzonder: alle personages zijn dieren. Met als belangrijkste de Joden, die als muizen afgebeeld worden (vandaar natuurlijk ook de titel) en de Nazi’s, die als katten worden afgebeeld. Treffende metaforen.

Het verhaal van Vladek beslaat meer dan enkel de Holocaust, je krijgt ook een beeld van zijn leven ervoor, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Je leest hoe hij de verschrikkingen van de concentratie kampen overleeft heeft en hoe het hem na de oorlog vergaan is.

Waarom is dit boek zo belangrijk? De Tweede Wereldoorlog is al zo lang geleden… Dat is waar, maar toch is dit boek nog steeds heel actueel. Wij hebben (gelukkig) de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Al jaren leven wij (in het Westen) in vrijheid. En daar zijn we aan gewend. We zijn gewend aan onze luxe, onze moderne apparaten.

Loop in een willekeurige winkelstraat en kijk eens hoeveel mensen met een mobiele telefoon in de hand lopen. Tegenwoordig heel normaal, we kunnen haast niet meer zonder. Maar hoe gewoner dingen worden, hoe minder waardering we ervoor hebben. En als we ze kwijtraken, raken we in paniek.

Tegelijk zien we, als je goed oplet, om ons heen veel zaken die vóór het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurden en die uiteindelijk leidden tot de gruwelijkheden van die oorlog, ook weer opkomen. En door de massale stroom van informatie, die we dagelijks over ons heen gestort krijgen, is het lastig om te onderscheiden wat waar is en wat niet.

Een boek als Maus geeft ons perspectief. Laat ons zien wat er gebeurt is en helpt hopelijk mee, dat dit niet weer gebeurt. Bewust zijn is heel belangrijk.

Maar, laten we wel wezen, uiteindelijk is Maus ook gewoon een heel boeiend boek om te lezen. Een boek met inhoud en een goed verhaal. Dus als je het nog niet hebt (gelezen), haast je naar de stripwinkel of boekwinkel en ga dit bijzondere boek halen en lezen!

https://www.debezigebij.nl/boeken/maus-compleet-2/

Leave a Reply

Related Post