De Stripvlogger Stripvlog ‘Robbedoes door’ krijgt een staartje

‘Robbedoes door’ krijgt een staartjeFeatured Video Play Icon

In 2005 werd een nieuwe Robbedoes reeks opgestart, Robbedoes door. In deze reeks zouden verschillende tekenaars en scenaristen eenmalig een Robbedoes verhaal mogen maken. Echter, na 6 albums keerde één duo terug voor nog een album (Yann en Schwartz, die uiteindelijk 3 albums in de reeks maakten). En later mocht ook Emile Bravo een vervolg geven aan zijn ‘one-shot’.

In 2018 verscheen ‘Ze noemden hem Rooie’, van Yves Sente en Laurent Verron (Bollie en Billie). En nu, zo’n 3 jaar later, keren ook zij terug naar dit album. Alleen niet helemaal op dezelfde manier!

Want daar waar de andere duo’s wederom een avontuur van Robbedoes brachten, gaan Sente en Verron een andere richting in. Het vervolg op hun ‘one-shot’ is Mademoiselle J. En wat zo bijzonder is, is dat ‘Ze noemden hem Rooie’ opnieuw uitgebracht is als Mademoiselle J deel 1.

Nu was ‘Ze noemden hem Rooie’ al niet echt een Robbedoes verhaal, dus op zich geen probleem. Tegelijk zijn er wel overeenkomsten tussen Robbedoes en Juliette oftewel Mademoiselle J:

Juliette, ondanks haar zwakke gezondheid, gaat geen uitdaging uit de weg. Een ware avonturierster dus…net als Robbedoes. En ze wil graag journalist worden…net als Robbedoes. Ze bijt zich vast in een verhaal en laat het niet meer los. Een sterke jonge vrouw als hoofdpersoon.

Het verhaal speelt zich wel af tegen een ietwat veelgebruikt decor, het opkomende Derde Rijk en de dreiging van de Tweede Wereldoorlog, aangezien dit tweede deel van Mademoiselle J zich afspeelt rond 1938. Deze achtergrond komt ook regelmatig voor in de andere Robbedoes door verhalen.

Misschien te verklaren, omdat Robbedoes in 1938 bedacht werd door Rob Velter? Maar ondanks die achtergrond, is het verhaal erg goed geschreven en het sluit perfect aan bij het eerste deel. Ondertussen ben ik wel benieuwd of Sente en Verron toen al bedacht hadden dat het verhaal een staartje zou krijgen.

In ieder geval ben ik blij dat ze een andere richting in gaan en een prachtig verhaal brengen, waar niet alleen de Robbedoes liefhebber van kan genieten, maar iedere stripliefhebber. Ik kan ook alleen maar aanraden om deze reeks op te pakken en te gaan lezen!

Leave a Reply

Related Post