De Stripvlogger Stripvlog Dick Matena’s Iconen

Dick Matena’s IconenFeatured Video Play Icon

De naam Dick Matena behoeft geen verdere introductie, neem ik aan? Eén van de nestors (nestoren?) van de Nederlandse strip. In 1960 begon hij zijn carrière als stripmaker bij Marten Toonder en 61 jaar later verschijnt zijn nieuwste werk: Iconen.

Het woord ‘iconen’ roept vast een beeld bij je op, wat voor iedereen anders is. In dit geval gaat het om een bundeling van 3 verhalen, waarbij iconische figuren uit de schilders, schrijvers en muziekwereld voorbijkomen: Van Gogh, Gaugain, Hemingway, Sartre, Mozart en Casanova. Elk verhaal draait om de relatie tussen twee van deze iconen.

Ik zal eerlijk zeggen dat ik bijna afhaakte…ondanks het feit dat ik graag meer van Matena wil lezen, was het eerste verhaal best een kluif. De tekeningen en inkleuring zij prachtig, maar het verhaal was…raar. Op zich niet gek, want Matena laat onder andere zijn eigen theorie los op Vincent van Gogh, bijvoorbeeld hoe en waarom hij zijn oor afsneed.

Maar het tweede verhaal zit juist vol actie en geweld en eindigt best wel heftig. En het laatste verhaal bevat een bovennatuurlijk element. Elk verhaal op zich zit goed in elkaar, hoewel ik vooral de laatste twee erg tof vond om te lezen.

En genieten van de tekeningen van Dick Matena! Prachtig werk. Blijkbaar tekent hij graag vrouwen, in alle soorten en maten, maar veelvuldig bloot. In elk verhaal komen prominent een bordeel en prostituees voor en aan het eind van het boek, zitten nog enkele pin-up tekeningen.

De boeken van uitgeverij Arboris zijn altijd goed verzorgd en ook hier zit weer een mooi en interessant dossier bij, waar je meer te weten komt over het ontstaan van de verhalen.

Alles bij elkaar een prachtig boek, waar je zeker van gaat genieten!

Leave a Reply

Related Post