De Stripvlogger Stripvlog FC De Kampioenen en meer

FC De Kampioenen en meerFeatured Video Play Icon

Het moest er toch eens van komen…dat ik eindelijk eens een album zou lezen van FC De Kampioenen. Deze strip loopt al sinds 1997 en recentelijk is album nummer 111 verschenen. Daarnaast heb ik ook meteen een album gelezen van de spin-off, Vertongen & Co.

Ik weet dat er een Vlaamse TV serie is, waar de strip op gebaseerd is, alleen heb ik die nooit gekeken. Wel heb ik een paar jaar geleden, op het Stripfeest in Brussel, twee acteurs uit de serie heel kort geïnterviewd, toen ze een bezoek brachten aan de stand van Standaard Uitgeverij.

Dus eigenlijk ben ik in beide reeksen gestapt, zonder enige voorkennis. En op zich was dat niet nodig, want ik heb beide albums toch met (enig) plezier gelezen.

Beide reeksen worden geschreven door Hec Leemans, maar FC De Kampioenen tekent hij ook. Vertongen & Co wordt getekend door Wim Swerts en Luc Vanas. Echter, de tekenstijlen liggen vrij dicht bij elkaar, wat niet verwonderlijk is, omdat de hoofdpersoon van de tweede reeks, ook een rol in de eerste speelt.

Maar goed, aanvullend op wat ik er al in mijn vlog over vertel: het album van FC De Kampioenen vond ik gewoon erg grappig omdat de grappen algemeen waren: navigatie, ander land, etenswaren. De setting en (voor)kennis van de strip zijn dan minder belangrijk.

Beide strips spelen zich af in de ‘normale’ wereld (mag je dat nog zeggen? Wat is de normale wereld eigenlijk?), het zou bij wijze van spreken in onze woonplaats kunnen spelen. En dan gaat Vertongen & Co een hele andere kant op…

Het blijft grappig en wordt nergens eng, maar het draait wel om vampiers…die bloed drinken. Van schapen, weliswaar, maar toch. En blijkbaar zijn ze bevriend met Marc Vertongen en hebben ze regelmatig contact. Dat kan nog steeds grappig en leuk zijn, maar persoonlijk vind ik dat niet helemaal passen.

Het was vooral een stuk nieuwsgierigheid van me, om beide strips te willen lezen. Er zijn maar weinig Vlaamse strips populair in Nederland, misschien zelfs maar één echt. Dus ik wilde ze zeker een kans geven en heb er geen spijt van. Alleen ben ik niet nu direct fan van FC De Kampioenen 😉

Leave a Reply

Related Post