De Stripvlogger Blog Strippagina in beeld: Bollie en Billie

Strippagina in beeld: Bollie en Billie
Klik om te vergroten

Jean Roba is één van mijn helden. Toen ik nog heel jong was, lag er bij mijn opa en oma een grote stapel stripbladen. Veel Eppo’s, maar ook verschillende Sjors-en. En daarin las ik Bas en Boef, de strip die later in de Eppo zou verschijnen als Bollie en Billie (in het Frans: Boule et Bill). En ja, het jongetje heet Bollie…ik dacht vroeger altijd dat de hond Bollie was 😉

Toen ik eind 2014 mijn eerste stappen in de stripwereld zette, kwam Bollie en Billie al snel weer terug en ben ik begonnen om deze strip te verzamelen. Inmiddels heb ik alle albums die door Jean Roba getekend zijn. Regelmatig pak ik een album om weer eens te lezen.

Eigenlijk is het een hele simpele strip: (bijna) alle grappen spelen zich in en om huis af. En toch weet Roba er een strip van te maken, waar je alleen maar van kan genieten! Zijn tekenstijl is fantastisch! Pas las ik deel 6 uit de reeks en kwam een pagina tegen, die zo eenvoudig is en toch zo sterk! En geweldig getekend!

Bekijk hier de volledige pagina (klik om de grote versie te zien):

Regelmatig vind je in de Bollie en Billie albums een pagina met maar vier stroken. De eerste strook is zo herkenbaar: een hond die blaffend achter een auto aan rent.

Uiteraard mag Billie dat niet en hij krijgt ook meteen op zijn kop van Bollie…hoewel dat tegen dovemansoren gericht lijkt te zijn.

Heerlijk ook, de auto’s uit die tijd (1970)! Auto’s spelen geen grote rol in de verhalen van Bollie en Billie, maar als ze er zijn, zijn ze wel prachtig getekend.

Ze zeggen wel eens, dat hondenbezitters op hun huisdier gaan lijken…Terwijl Bollie nog wat moppert over Billie, komt de punchline er aan!

Het is een hele eenvoudige grap, maar de manier waarop Jean Roba hem brengt, vindt ik erg sterk. Juist door de hele breedte van de pagina te gebruiken, komt hij goed tot zijn recht.

En dan…

…blijkt dat Bollie en Billie niet zo verschillend zijn van elkaar!

Toch lijkt het wel of die ijsverkoper extra hard fietst! Net of hij geen ijs wil verkopen… Dat doet me denken aan een ijsverkoper, die regelmatig door onze straat rijdt. Tegen de tijd dat je de bel hoort, is hij al bijna de straat uit…

Er staan heel veel geweldige grappen in de albums van Bollie en Billie, maar deze vond ik vooral erg leuk, dus een goede reden om die met jullie te delen. Wat is jullie favoriete Bollie en Billie gag? Laat het weten in de comments.

Klik om te vergroten

Eind jaren 50, net voor hij met Bollie en Billie begon, heeft Roba ook nog op enkele Robbedoes albums samengewerkt met Franquin. Hij tekende decors, nevenpersonages en dieren. Een goede oefening om zijn eigen strip te lanceren!

In 2003 stopte Roba met tekenen en droeg Bollie en Billie over aan Laurent Veron, die de strip een aantal jaren voortzette. Hij droeg hem op zijn beurt over aan Christophe Cazenove (scenario) en Jean Bastide (tekeningen) en dit duo brengt nog steeds albums van Bollie en Billie uit.

Door een hommage tekening van Jean-Marc Krings, ontdekte ik De Sliert en ook daar heb ik inmiddels enkele albums van. Een heerlijke strip, maar ik geniet vooral van de prachtige lijnen van Jean Roba. Helaas overleed hij in juni 2006, maar hij heeft een prachtige erfenis achter gelaten.

Leave a Reply

Related Post