De Stripvlogger Stripvlog Louisiana, een belangrijk verhaal

Louisiana, een belangrijk verhaalFeatured Video Play Icon

De slavernij is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Niet alleen van Amerika, maar van iedereen die zich hiermee bezig hield en/of het goedkeurde. De invloed hiervan is nu, bijna 200 jaar later, nog steeds voelbaar. Het is dus geen prettig onderwerp om een strip over te maken, maar wel een belangrijk onderwerp.

Toen ik bezig was om de thumbnail van de video te maken, bedacht ik me ineens…’een zwarte bladzijde uit de geschiedenis’…hier wordt ‘slecht’ gekoppeld aan het woord ‘zwart’. Maar dat is juist zoals men in de tijd van slavernij over zwarte mensen dachten. Dus kan deze uitspraak nog wel? We leven toch al in een tijd, waarin elke uitspraak onder de loep wordt gelegd…

Maar goed, laten we het daar niet over hebben en wel over de strip Louisiana, de kleur van bloed. Scenariste Léa Chrétien debuteert met dit verhaal en dat doet ze wat mij betreft heel erg goed. Ze heeft een andere invalshoek genomen, namelijk: het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van verschillende vrouwen die op een plantage in het zuiden van Amerika leefde, circa 1800.

Het idee kreeg ze, toen ze zelf in New Orleans was en de gevolgen van de slavernij zag. Ze heeft twee jaar aan het verhaal gewerkt en samen met tekenaar Gontran Toussaint de strip gemaakt.

In mijn vlog heb ik geprobeerd alleen de grote lijn te vertellen, maar er zit veel meer in, de relatie tussen de familieleden op de plantage. In hoeverre kinderen wel of niet dezelfde fouten maken als hun ouders. En vooral veel emotie! Vooral bij een plaat zoals deze:

Ongelooflijk, hoe men in die tijd dacht! Tegelijkertijd besef ik dat, misschien op een iets andere manier, dit nog steeds aan de orde van de dag is. Denk even terug aan de Black Lives Matter demonstraties. Denk aan de etnische profilering, die zelfs bij de overheid plaatsvond.

Dus het verhaal wat Léa Chrétien in Louisiana vertelt, is nog steeds actueel! Ze heeft het verhaal gegoten in een vorm die prettig leest, met prachtige tekeningen en zonder belerend te zijn. Een knappe prestatie. Deze strip is wat mij betreft een aanrader!

Leave a Reply

Related Post