De Stripvlogger Stripvlog Kunnen we zonder clichés?

Kunnen we zonder clichés?Featured Video Play Icon

Waar vind je nog originele verhalen? Kijkend naar film, zie je vooral sequels, prequels, spin-offs…nou ja, eigenlijk in de strip ook wel. Vanuit commercieel oogpunt is het natuurlijk beter om iets op de markt te brengen, waarvan je weet dat mensen het kennen en leuk vinden. Als je een origineel verhaal brengt, moet je maar afwachten of mensen het leuk vinden.

Maar ja, is het nog mogelijk om een origineel verhaal te schrijven? Een verhaal wat wegblijft van de bekende clichés? En als dat niet of er moeilijk gaat…hoe erg is het, als er clichés in een verhaal zitten? Ik las twee nieuwe science fiction strips van Silvester Strips en besloot hier eens naar te kijken.

Het eerste deel van de nieuwe reeks Lynx, simpelweg getiteld ‘Boek 1’ is een nieuwe scifi strip. Op basis van de cover, die eigenlijk best minimalistisch is voor een science fiction verhaal, was ik wel nieuwsgierig geworden.

Bij het lezen stuitte ik eigenlijk al meteen op een aantal clichés. Ik ga ze hier niet noemen, daarvoor moet je mijn vlog bekijken. Maar ik was vooral wel benieuwd welk gevolg ze voor het verhaal hadden en of het het album minder leuk zou maken.

Buiten het verhaal, was ik ook wel benieuwd naar de tekeningen van de Russische tekenaar Eremine…en die zijn dik in orde! Vooral in het begin zeer kleurrijk en prettig om te lezen. Meteen bedenk ik me…kunnen er in tekeningen ook clichés zitten?

Het tweede album wat ik las, is ook wel een nieuwe reeks, maar van een welbekend trio: Leo, Rodolphe en Janjetov. Zij maakten ook Centaurus, een verhaal waar ik gaandeweg steeds enthousiaster over werd. Dus de verwachtingen waren redelijk hoog.

De opzet is wat mij betreft één van de grootste clichés in de (met name) horror films…(nee, ook hier ga ik niet zeggen welke 😉 ), wat de basis vormt voor het hele verhaal. Gelukkig zijn Leo en Rodolphe ervaren schrijvers en ze weten genoeg zaken in het verhaal te stoppen, waar je als lezer nieuwsgierig naar bent, misschien denkt te weten welke kant het opgaat en dan pas in het volgende deel gaat zien of de verwachting juist is.

De tekeningen (en inkleuring van Janjetov Jr.) zijn prachtig! Wat mij betreft mooier dan Centaurus. Meer detail, meer kleur. Ik heb daar absoluut van genoten en dit eerste deel heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan!

Uiteraard ben ik benieuwd wat de tweede delen van deze strips gaan brengen, of daar ook nog cliche’s in zullen zitten, of dat de clichés uit het eerste deel voldoende zijn om verder te bouwen aan het verhaal.

[Spoiler voor mijn vlog: ik vond de cliché niet storend!]

Leave a Reply

Related Post