De Stripvlogger Stripvlog Water als wapen

Water als wapenFeatured Video Play Icon

Een tijd geleden ontving ik een mail van de stichting Oud Hollands Waterlinie. Zij hebben een stripboek uitgegeven en wilden daar graag meer bekendheid aan geven. En ze vroegen mij of ik idee├źn had, hoe dat gedaan kon worden. Nou, ik wist er wel eentje ­čśë

Nederland heeft een lange geschiedenis met water. We hebben er lang tegen gevochten en geprobeerd het te bedwingen. Dit heeft geleid tot bijvoorbeeld de Deltawerken. Maar nog veel meer zaken. Nederland staat bekend als een land wat verstand heeft van waterwerken.

Buiten het vechten tegen water, is er ook een tijd geweest dat water als wapen is gebruikt. Maar dan als verdedigingswapen. Dat begon zo’n 350 jaar geleden, in 1672. Nederland was nog aan het bijkomen van de 80 jarige oorlog, tegen Spanje, toen de volgende vijand zich aankondigde: Frankrijk.

Aangezien het Nederlandse leger niet noemenswaardig was, leek het een uitgemaakte zaak. Totdat de Nederlanders het water gingen gebruiken tegen de Fransen en hun bondgenoten. Dat was een keerpunt in de oorlog. Toen ontstond de Oude Hollands Waterlinie.

Deze geschiedenis is nu in een leuke strip omgezet, die getekend is door Fred de Heij. Dat maakt geschiedenis leren een heel stuk leuker!

Bestel Het Waterwapen hier: https://oudehollandsewaterlinie.nl/stripboek-het-waterwapen/

Meer informatie over de Oude Hollandse Waterlinie: https://oudehollandsewaterlinie.nl/

Leave a Reply

Related Post