De Stripvlogger Wie is de Stripvlogger?

Wie is de Stripvlogger?

Pas op: lang verhaal! 😉

Sinds mei 2015 is er De Stripvlogger. Actief op YouTube, waar inmiddels al meer dan 500 video’s te vinden zijn. Voornamelijk besprekingen van allerlei stripboeken, maar ook interview met stripmakers en heel veel reportages van evenementen, zoals stripfestivals, beurzen, speciale bijeenkomsten enzovoorts.

Marcel Haster is in korte tijd een begrip geworden in de Nederlandse en Belgische Stripwereld. Met zijn vlogs en aanwezigheid op beurzen neemt hij de kijker mee in de wereld van de strips en recenseert hij de allernieuwste uitgaves met een onderbouwde uitleg.

Romano Molenaar (Storm, Roodhaar, J.Rom)

Achter De Stripvlogger gaat Marcel Haster schuil. Na ruim 10 jaar actief te zijn geweest als muziek recensent, brengt een onverwacht bezoek aan het Stripfestival in Breda, in de herfst van 2014, hem op het pad van de strips. Niet meteen, maar het begin is er.

Eind 2014 koopt Marcel een aantal stripboeken: het eerste deel van een nieuwe reeks, J.ROM, het eerste deel van Dating for Geeks en het nieuwste deel van Dirkjan. Deze albums vallen zo in de smaak, dat er een vlog gemaakt wordt van het J.ROM album. Veel te lang en veel te uitgebreid, natuurlijk, maar het smaakt naar meer.

Dus volgen er vlogs over Dating for Geeks en Dirkjan. En dit is het punt dat zaken in een stroomversnelling komen…

De tweede striprecensie, zoals hij ze destijds noemde, die op zijn toenmalige kanaal geplaatst werd, was die van Dating for Geeks. Deze werd opgemerkt door Kenny Rubenis en leidde tot een uitnodiging bij Strip2000, de Eindhovense uitgever van Dating for Geeks. Buiten het feit dat hij daar ook kennis maakte met Aimée de Jongh en Ype Driessen, maakte hij daar vooral kennis met Peter van der Heijden.

Strip2000

Zijn kennis van de stripwereld tot dan toe, beperkte zich tot Eppo, Donald Duck en de strips die hij in zijn jeugd in de bibliotheek las. Binnenstappen bij een heuse uitgever, was binnenstappen in een andere wereld. En hij keek zijn ogen uit. En direct begon Marcel aan een ontdekkingsreis. Om te gaan ontdekken welke strips er nog meer waren.

Het enthousiasme van Peter van der Heijden werkte als een soort katalysator en binnen 3 maanden wist hij dat dit was wat hij wilde: vlogs maken over stripboeken. Peter en Kurt (Morissens) waren de eersten die hoorden onder welke naam Marcel deze ontdekkingsreis zou gaan doen: De Strip Vlogger.

Aanvankelijk leek De Strip Vlogger een soort reclame kanaal voor Strip2000, want er kwamen wel heel veel Strip2000 titels voorbij. Niet gek, natuurlijk, vanwege de vriendschap tussen Peter en Marcel en het feit dat al deze strips nieuw voor hem waren. Maar uiteraard werd het aanbod geleidelijk breder.

Strip2000 legde ook de basis voor interview met stripmakers, met name degenen die op de maandelijkse VIP avonden kwamen om te signeren. Zo leerde onze Strip Vlogger heel wat stripmakers kennen, wat zijn enthousiasme alleen maar versterkte.

Er was voorzichtig sprake van samen werken, wat Marcel zag de plannen die Peter van der Heijden had, wel zitten. Na een zeer geslaagd parodie interview, zou di gevolgd worden door een ‘echt’ interview over Strip2000. Het onverwachtse overlijden van Peter, gooide echter alles om…

De Strip Vlogger was verdrietig, maar zette door. Meer uitgevers zagen de waarde van het werk van Marcel en voorzagen hem van stripboeken om te bespreken. Meer stripmakers stonden open voor interviews en er kwamen meer verslagen van evenementen.

Langzaam ging ook de blik naar het zuiden, naar België. Contacten kwamen met de twee grootste uitgevers, Ballon Media en Standaard Uitgeverij. Bezoeken aan het Stripmuseum in Brussel, met uiteraard ook een mooie reportage. En natuurlijk ook een bezoek aan het Stripfestival in Brussel.

Dit gaf weer een nieuwe impuls: Marcel interviewde Zidrou en Tony Sandoval in Brussel, de eerste buitelandse stripmakers.